Blogi suomeksi

Tunteet kompassina

Tiesitkö, että elämääsi ohjaavat lukemattomat pienet “säännöt”, joka päivä ja koko ajan? Kirjoittamattomat säännöt siitä, mikä on oikein ja mikä väärin, mikä hyväksyttyä ja mikä ei. Näihin sisältyy hyvinkin yksinkertaisia asioita, kuten millaisissa tilanteissa pitäisi käyttää millaisia vaatteita, minkälaista ruokaa pitäisi syödä mihinkin kellonaikaan, tai kuinka monta harrastusta voi olla kerrallaan, kuin myös isommat asiat, kuten se että elämänpolun pitäisi sisältää koulu, työ ja perheen perustaminen. Näitä on sekä kulttuuritasolla, kollektiivisesti, ja sinulla voi myös olla omia henkilökohtaisia sääntöjä.

Näiden sääntöjen noudattaminen on suurimmalta osalta automaattista, ja ainoa hetki, jolloin voit huomata poikenneesi sääntöjen ulkopuolelle on silloin kun sinusta “tuntuu oudolta”; tulee tuntemus, aivan kuin jotakin olisi pielessä, muttet keksi mitä. Nämä tuntemukset ohjaavat sinut takaisin noudattamaan alitajuisia sääntöjä, jotta saisit palkinnoksi hyvän tunteen; tunteen siitä, että olet oikeassa.

Toinen hetki, jolloin nuo alitajuiset säännöstöt saattavat tulla hieman enemmän tiedostetuiksi on kun matkustat paikkaan, jossa on erilainen hienovarainen säännöstö. Puhutaan kulttuurishokista. Se tökkii alitajuisia sääntöjäsi vastaan, ja aiheuttaa tuon tuntemuksen siitä, että jotakin on pielessä. Silloin ympärilläsi olevan maailman säännöstö poikkeaa liikaa omastasi, mutta koska et tunnista sääntöjäsi pelkästään säännöiksi (ei totuudeksi siitä, mitä todellisuuden pitäisi olla), aiheutuu siitä mielellesi vähintäänkin ahdistusta epäjohdonmukaisuuksista johtuen, tai jopa shokki ja lamaantuminen. 

Näistä alitajuisesti noudattamistasi säännöistä johtuu, ettet voi valita tiettyjä asioita. Saatat haluta elämääsi jotakin erilaista, mutta et millään tunnu pääsevän sinne vaikka mitä tekisit. Se johtuu siitä, ettet ole valmis rikkomaan sääntöjä. Suurin osa ihmisistä on niin koukussa tunteisiin, että heti epämukavan tuntemuksen tultua he palaavat takaisin noudattamaan alitajuista, automaattista säännöstön sanelemaan elämää.

Kun annat näiden sääntöjen vaikuttaa sinuun, et ole koskaan itse oman elämäsi lähde. Et voi aktiivisesti tehdä valintoja äärettömistä mahdollisuuksista käsin, vaan voit vain valita sääntöjen sisälle mahtuvista vaihtoehdoista. 

Onneksi on Access Bars! Bars-sessio tuo näitä alitajuisia sääntöjä suoraan tajuntaasi, niin että ensinnäkin näet ne, ja toisekseen voit päästää niistä irti, helposti. Se myös purkaa tunneaddiktiota, jotta sinun on helpompi tehdä valintoja, jotka eivät sovi sääntöihin, ilman että joudut epämiellyttävien tunteiden riepoteltavaksi. 

Usein puhutaan siitä, että tunteet ovat kompassi. Niin ne ovatkin; kompassi johtamaan sinut takaisin sääntöihin, tuttuun ja turvalliseen, siihen mikä on jo menneisyydessä monta kertaa toistunut. Se tuntuu hyvältä. Se tuntuu oikealta. Säännöstön noudattaminen palkitsee sinut näillä miellyttävillä tunteilla. 

Jos taas haluaisit jotakin erilaista, jotakin mitä sinulla ei vielä ole, joudut mitä luultavimmin rikkomaan alitajuisia sääntöjäsi. Silloin pintaan voi nousta paljon epämukavuuden tunteita, tai tunteita siitä, että olet väärässä tai olet menossa väärään suuntaan. Nämä tunteet ovat itseasiassa merkki siitä, että olet menossa erilaiseen suuntaan. 

Jää sinun valittavaksesi, kumpi polku kiinnostaa sinua enemmän.